torsdag 21 februari 2013

Sportlov eller "Vad gör de på banken efter klockan tre?"

På skolan där jag jobbar har vi semestertjänst. Det är den vanligaste typen av tjänst undantaget lärarkåren där de flesta har så kallad ferietjänst. I princip varje lovperiod så får jag kommentarer om att jag väl är ledig nu när det är skollov och får då förklara och motivera min tjänsteform. Frågan som alltid kommer upp är: "Vad gör ni när ni inte har elever på skolan?". Denna fråga är självklart motiverad men blottar samtidigt en okunskap om läraryrket.

Vad gör vi då på loven? För det första så arbetar vi inte hela loven. Vi tar också ledigt runt jul, på sommaren och vi olika grad på övriga lov. Ledigheten är i form av komptid, semester eller föräldraledigt. Precis som de flesta andra med andra ord. När vi jobbar så är det antingen med gemensamma uppgifter eller med det enskilda arbetet med för- och efterarbete. Att få hel- och halvdagar av obruten tid till denna verksamhet är väldigt givande då man faktiskt hinner att reflektera, utvärdera och fundera över sin egen undervisning och skolans gemensamma verksamhet. Under pågående verksamhet så är tempot högt och tiden för reflektion är knapp, det handlar ofta om att hålla sig flytande. Ofta när jag sitter och funderar och planerar min undervisning under läsåret så dyker det upp idéer till samarbeten med andra ämnen och då är det väldigt lämpligt att dessa finns på plats och har tid för planeringsmöten.

Sen hade det andra arbetslaget dessutom tid med en Harlem Shake till stor uppskattning bland elever (via skolans Facebook-sida) och kollegor. Nu ligger bollen hos mitt arbetslag (ELITE). Edit: Här är vår replik.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar