torsdag 14 november 2013

Jordnötsenergi

Ett samband med Jordnötsmatte lovade jag eleverna att vi skulle testa att mäta energiinnehåller i jordnötter och idag blev det av. Vi hade tidigare i kursen (Energiteknik) mätt förbränningsentalpin för etanol, metanol och bensin så eleverna var bekanta med principen. De var däremot inte medvetna om att jordnötter brinner och att de kan användas som bränsle.

Principen är enkel, bränslet förbränns och används för att värma vatten. Genom att veta vattnets och bränslets vikt och genom att mäta temperaturhöjningen i vattnet kan förbränningsentalpin beräknas. Är det flytande bränsle så används en degel och för att få jordnöten att brinna bra sattes den på ett gem. Eftersom inte hela nöten förbränns måste resterna vägas för att få fram mängden förbränt bränsle.

Grupperna redovisade sina värden i ett gemensamt dokument på Google Drive och diskussioner om verkningsgrad följde då våra värden visade sig ligga en bra bit från de värden som anges på påsarna (2500 kJ/100g). En bonus var arbetet med kalkylarket som verktyg för att sammanställa data och göra beräkningar.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar