onsdag 21 november 2012

TED-Ed

I mars släppte TED funktionen TED-Ed med undertiteln Lessons worth sharing. På sidan finns det ett stort antal färdiga "lektioner" som är uppbyggda kring ett filmklipp med tillhörande frågor. De färdiga "lektionerna" navigerar man bland antingen via ämne, tema eller "best flips". Detta är en guldgruva men, vad ännu bättre är: man kan med all önskvärd enkelhet skapa egna "lektioner" och igår testade jag funktionen med en klass i naturkunskap.

Just nu håller vi på med människokroppens anatomi och funktion och jag hittade ett klipp på You Tube som på ett underhållande sätt beskrev kroppens cirkulationssystem. För att skapa en flip, eller lektion, på TED-Ed krävs inloggning. Det gick enkelt att skapa ett konto och jag fick det smickrande mailet:
"You are officially a part of the TED community. It's so good to have you with us!"
När man är inloggad så dyker en femte rubrik på sidan upp: You. Där samlas alla kontots aktiviteter.

Skapande av lektionen gick enkelt. Kopiera in länken till filmen, lägg till frågor (fritext eller flerval), lägg till en beskrivning och spara. Vill man kan man även lägga till länkar till mer information och fördjupningsfrågor. Sen är det bara att distribuera länken till eleverna som loggar in med sitt Facebook-konto eller skapar ett TED-Ed-konto.

Eleverna inleder med att titta på klippet, "Watch", och går sedan vidare till frågorna "Think". Har man lagt till länkar etc finns de under "Dig deeper" och fördjupningsuppgiften finns under "...And finally"

Svaren samlas i en lättnavigerad översikt som bara ägaren av flippen kommer åt. Sedan är det bara att gå igenom eleverna svar och återkoppla till dem.

Min "lektion" finns på http://ed.ted.com/on/kAxM0mkI. Känn dig fri att besvara frågorna - lämnar du dina kontaktuppgifter lovar jag att ge dig feed-back!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar