torsdag 19 juni 2014

LÅ1314

Idag är det sista arbetsdagen innan nästan sex veckors semester och den har till stor del ägnats åt reflektion. Årets som har gått har varit slitsamt och pressat men framför allt framgångsrikt och utvecklande! Jag har gjort mitt första år som förstelärare och kan konstatera att det har varit oerhört givande och inspirerande för mig. Jag har inte sedan lärarutbildningen läst så mycket forskning, rapporter, blogginlägg, Tweets, FB-diskussioner, debattartiklar mm med fokus på pedagogik och skolutveckling. Jag har haft och tagit möjligheter att diskutera dessa frågor genom att leda lärande team på skolan, interagera i sociala medier, delta i Skolverkskonferenser, skrivit blogginlägg och fick även en debattartikel publicerad efter idogt arbete. Detta har gett en enorm skjuts och inspiration i mitt yrke som lärare och jag är stolt över att få vara del av en verksamhet som tar pedagogiska frågor på så stort allvar.

Under förmiddagen idag så analyserade vi tillsammans i kollegiet året som gått utifrån grundansatsen "Vad du än gjorde så gjorde DU det mer än bra!". Vi analyserade individuellt och tillsammans året utifrån skolnivå, kursnivå och elevnivå. Slutuppgiften var att skriva fem punkter att ta med sig till nästa läsår. Dessa punkter kommer att vara en av utgångspunkterna i det pedagogiska samtalet. Tre av dessa hade jag klart sedan ett tidigare blogginlägg, Skarpa lägen - not to self och jag fyllde på med två till:
  • Avsluta varje dag med 15 minuters reflektion
  • Arbeta aktivt med relationer utifrån bilden nedan 


Bakgrunden till den sista punkten är att jag alltid har upplevt mellanmänskliga relationer som centrala för lärande men nog underskattat betydelsen av relationen mellan elev och kursplanen. Jag vet sedan tidigare att jag är skicklig på att skapa en god relation till eleverna och att jag även skapar ett gott klimat i klassrummet men under detta år har jag fått upp ögonen för betydelsen av att eleven har en god relation till kunskapskrav och centralt innehåll och att de känner sig trygga i vad det är som bedöms. Denna relation har fått ökad betydelse i och med tydligheten i GY11 och jag tror att det finns stor utvecklingspotential för oss som skola inom den nya läroplanen.

Jag vill även passa på att dela med mig av kommentarsfältet från FB då jag postade inlägget Minska takten sista kvarten:


Nu är det 15 min till semester och jag kommer traditionsenligt att lyssna på Anita Hegerland.1 kommentar:

  1. Relationer är absolut grejen! Jag tror att en stark och förtroendefull relation är viktigare än att vara så fruktansvärt konsekvent hela tiden.

    SvaraRadera